FoU om bynatur og det blågrønne taket på Vega scene

Med den pågående klima- og naturmangfoldkrisa, er det økt fokus på tiltak som bidrar til klimatilpasning og økt naturmangfold, også i urbane områder. Asplan Viak og Nibio bidrar med en FOU om Bynatur.

Foto: Åse Holte, Asplan Viak FOU Bynatur

Blågrønne tak er en del av løsningen, både mot styrtregn og tap av biologisk mangfold

Asplan Viak og Nibio deler sine erfaringer med prosjektering, bygging og skjøtsel, samt fire år med forskning på plante og dyreliv på det blågrønne taket til Vega Scene.

- Mer enn 130 arter har flyttet inn på taket
- Plantesamfunnet utvikler seg svært godt
- Taket håndterer ekstreme regnhendelser
- Taket har ikke blitt gjødslet eller vannet på over fire år

Det blågrønne taket på Vega scene ble ferdigstilt i juni 2019 og er Norges første blågrønne tak med lokalt plantemateriale som kan håndtere framtidens 20-års nedbør. Det ble også utviklet en egen lettvekts jordblanding til taket. 

Byggherre var Urbanium og Asplan Viak hadde de fleste prosjekterende fag. Prosjekteringen av det blågrønne taket ble utført i nært samarbeid med forskere ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Leverandørene Ljono stauder, Bergknapp og Protan var også viktige samarbeidspartnere. Form & Arkitektur gjennomførte en medvirkningsprosess med elevene ved Elvebakken VGS. Urbanium entreprenør stod for utførelsen av bygget med Bergknapp som underkontraktør for utførelsen av det blågrønne taket. NVE har satt opp målestasjoner på taket for å overvåke overvannshåndteringen.

Viktig å dele og høste lærdom fra ferdige anlegg

Bygget ble tildelt Oslo bys arkitekturpris for 2019, DOGA merket i 2022 og taket fikk andreplass i Scandinavian Green Roof Award for 2019. Blågrønne tak dekker begge kategorier. De bidrar til å dempe den negative effekten av styrtregnet, som nå kommer hyppigere, samtidig som de kan styrke lokalt naturmangfold. 

Grønne tak kan også bidra til å dempe temperaturen i byen og kan redusere behov for nedkjøling av bygg. Blågrønne tak initieres derfor i strategier og krav fra stat og kommune og i miljøsertifiseringsordninger som BREEAM-NOR. 

Blågrønne tak er relativt nytt og er for eksempel ikke inkludert i Norsk standard for grønne tak. Det er også få andre eksempler å lære av. Det blir dermed verdifullt og viktig å høste lærdom fra ferdige anlegg, slik at vi kan bygge videre på erfaringene og utvikle framtidige prosjekter med økt innsikt. 

På bakgrunn av dette har Asplan Viak benyttet egne FOU midler til å forske på utviklingen av beplantningen og skjøtsel fra 2019-2022. Forsker Hans Martin Hanslin ved NIBIO ble innleid, og NIBIO har bidratt med midler til forskning på insektlivet på taket. Parallelt har NVE foretatt målinger av takets evne til å håndtere nedbør tilgjengelig på sildre.nve.no

Målet med rapporten er at den skal bidra til at prosessen fram til etablering av blågrønne tak med lokalt naturmangfold, effektiviseres og at det prosjekteres enda bedre og flere slike tak i framtiden. Det er stort behov for flere brikker når bynaturen skal bygges opp bit for bit.

FOU-rapporten «Bynatur – casestudie blågrønt tak på Vega scene»

Rapport utarbeidet av Asplan Viak i samarbeid med NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi. Den kan lastes ned her: FOU Bynatur - Asplan Viak og NIBIO