Park- og bekkeåpninger i hovedstaden

Oslos befolkning har fått ni nye parker siden august i fjor. Flere er på trappene. Flere hundre millioner er brukt på å forvandle rufsete områder til grønne oaser det siste året. Normalt stiller byråder i dress og slips, men ikke når de skal sette ut ørret!

Foto: Dronninga landskap front3

- Det er viktig å få til urbant friluftsliv. Skal vi få folk opp av sofaen, kan vi ikke bare lokke med Marka. Parker i boligområder vil gjøre det lettere for folk å være aktive der de bor også, sier byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen, og skyfler fisken ut i dammen på Brobekk-Oslos ferskeste park.

Dem er det blitt mange av. 600 mål med parkområder er blitt til det siste året. Bare siden august i fjor har vi fått ni nye grønne lunger. Denne høsten har det vært rene parkslippet. For et par uker siden var det åpningsfest både i skulpturparken på Ekeberg og i Grorudparken.

Ny åpningsfest i dag
Og slik fortsetter det utover høsten. I dag åpner Bjerkedalen park på Brobekk, som er en del av Groruddalssatsningen. Nå er det tidligere litt rufsete området som ligger mellom blokkbebyggelsen på Brobekk og Vollebekk rustet opp for 60 millioner kroner. Rause benker, volleyballbane, turveier, scene og amfi er på plass. Stauder, busker og trær. Hovinbekken, som ble lagt i rør da boligområdet ble bygget, er pakket ut igjen. Nå sildrer bekken gjennom parken og ender opp i en nylagt dam med sandstrand til.

Ikke alt er ferdig ennå. Men folk har jobbet på spreng for å få ferdig mest mulig til åpningsfesten klokken 14 i ettermiddag. Til våren åpner det også en kafé i det 38 mål store parkområdet, som er rustet opp etter beboernes ønsker. - Tenk å ta med seg kaffekoppen hjemmefra og ned til elven her nede! Området inviterer jo til et urbant friluftsliv, sier byråden.

- Ni nye parker i løpet av bare noen måneder. Vil de bli brukt?
- Ja, befolkningsveksten i Oslo er stor. Vi trenger mer enn skoler, barnehager og T-bane. Vi trenger rekreasjonsområder der folk bor. Da er det viktig å utnytte restområdene i boligområder, sier byråden.

Parker trenger omsorg
Rommensletta Skulpturpark, som inngår i Alna Miljøpark, åpnet for en måned siden. Parken er anlagt på det som var hovedsøppelfyllingen i Oslo på 1960-tallet.
- Parken kom på plass fordi det var et ledig areal. Og vi fikk en fantastisk mulighet til å lage en park der med ni skulpturer, forteller byråden.
- Parker krever jo mye vedlikehold. Det vokser og gror. Hvem skal drifte alle disse lungene?
- Vi må få til vedlikeholdsavtaler som fungerer. Et alternativ er å benytte lokale krefter i samarbeid med kommunen og bydelen, for eksempel idrettslag og borettslag, som allerede drifter i nærområdet, sier han.

Dronninga Landskap har tegnet parken. Sidsel Andersen, arkitekt og prosjektleder for Groruddalssatsningen i Grorud bydel, har vært med på planleggingen siden starten.
- Beboerne ønsket seg fleksible løsninger. Derfor skal vi lage skøytebane her om vinteren. Men vi vil også justere behovet etter folks ønsker etter hvert som vi ser hvordan parken brukes, sier Andersen.

Les mer om Hovinbekken på hjemmesiden til Oslo Elveforum

1008534_10151465397056641_2008621993_o
Foto: www.facebook.com/groruddalssatsingen


Fakta: Her er de nye grønne lungene
Skulpturparken på Tjuvholmen
: åpnet 11. august 2012, størrelse: 7 mål, pris: Selvaag fikk i 2003 430 millioner kroner i avslag på Tjuvholmen-tomten mot å bygge en skulpturpark, strand, et utsiktstårn og et kunstsenter.

Gardeparken: I Vestre Aker bydel: åpnet 12. oktober 2012, størrelse: 25 mål, pris: ikke oppdrevet
Finansiert av Skifte Eiendom.

Verdensparken: Alna bydel, åpner: første del – Parkourparken, som er en separat park i Verdensparken åpnet i mai 2013. Hele parken ferdigstilles i 2015, størrelse: 75 mål, pris: 45 millioner. Spleiselag mellom staten og kommunen.

Rommensletta skulpturpark: åpnet: 4. september 2013, størrelse: 6,5 mål, pris: 8 millioner skulpturer til verdi av 4,5 millioner, ni skulpturer. Kulturetaten har forvaltningsansvar for kunsten, og Bymiljøetaten for parken.

Grorudparken: bydel Grorud, åpnet 26. september 2013, størrelse: ca. 200 mål, prislapp: 63 mill. Spleiselag mellom stat og kommune.

Ekebergparken: Nordstrand bydel, åpnet: 26. september 2013, størrelse: 255 mål, pris: 350 mill. Finansiert av C. Ludens Ringnes stiftelse.

Bjerkedalen park: bydel Bjerke, åpner fredag 11. oktober 2013, størrelse: 38 mål, prislapp: 60 millioner, spleiselag mellom stat og kommune.

«Dette er et fint sted»: En park til minne om redningsaksjonen «Carl Fredriksens transport» under 2. verdens- krigen. Hekkveien, nær Carl Berners plass, åpner: 25. oktober, størrelse: 1,2 mål. Utarbeidet i samarbeid med Snøhetta. Initiativtageren er kunstneren Victor Lind. Finansiert av bl.a. Oslo kommune, KORO (Kunst i offentlige rom) og Sparebankstiftelsen DNB.

Tiedemannsparken: bydel Gamle Oslo, åpner: 1. november 2013, størrelse: 16 mål 6 mål turvei, prislapp: ca. 40 millioner (finansiert av grunneier), samarbeidsprosjekt mellom kommunen og utbyggeren.

Kilde: Aftenposten morgen 11.10.2013, Astrid Løken