Du er her: Forsiden Prosjekter Stovnertårnet

Stovnertårnet


Tårnet ligger vakkert til, på historisk grunn på Fossumberget, like bak Stovner senter. Tårnet er utformet som en 260 meter lang gangbane som sirkler seg opp mellom trærne, til 15 meters høyde. Turen opp i tårnet oppleves som en vandring blant tretoppene, der to kan spasere sammen opp i høyden.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: LINK arkitektur AS
Kategori: Friluftsområder, turvei, vannkant
Beliggenhet: Oslo, Stovner
Oppdragsgiver/Byggherre: Oslo kommune, Bymiljøetaten
Byggeår/Ferdigstilt: 2017
Prosjektperiode: 2015–2017
Areal/Størrelse: Areal 2 daa, gangbane: 260 løpemeter, høyde: 15 meter
Kostnad inkl mva: 24 mill. kr
Prosjektansvarlig: LINK arkitektur AS 
Ansvarlig landskapsarkitekt: Sofie Persvik Landskapsarkitekt
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Erle Stenberg MNLA, Christian Reinsborg og Sofie Persvik, landskapsarkitekter, Ivar F. Nielsen, landskapsingeniør
Rådgivere/konsulenter: Rådgivende ingeniør: Multiconsult v/Nils Forsen. Belysning: ÅF Lighting v/Morten Jensen
Entreprenør: Consto AS,  Degree of Freedom AS
Underleverandører: Roar Jørgensen AS, Infratek, Leithe & Christiansen AS
Arkitekt: Johann Sverrisson
Ide og initiativtaker: Oslo kommune, Bymiljøetaten og bydel Stovner
Annet: Fotograf: Jiri Havran

Veien opp langs gangbanen er universelt utformet og gir utsikt over Groruddalens åser, trær og bebyggelse, og med Oslofjorden i horisonten – etter hvert som man beveger seg oppover. Platåer langs gangbanen gir rom for at flere kan sitte sammen og slappe av og nyte utsikten. Utformingen av tårnet er inspirert av fuglenes flukt opp i luften, med platåene som «fuglereder».

Gangbanen bæres av stolper i limtre. Stolpene huser fuglekasser for tårnseilere, – en fugl som trives i urbane omgivelser og som lever i flokk. Platåene er møblert med stedstilpassede lene-, ligge- og sitteelementer. Rekkverket har en høyde på 1,3 meter, som både gir opplevelse av trygghet, og også reell sikkerhet. Belysningen i tårnet understreker konseptet og den sirkulære bevegelsen. Belysningen bidrar også til at nærområdet oppfattes som trygt og tilgjengelig. Utforming, materialvalg og sikkerhet er prioritert i prosjektet, og bærende konstruksjoner er plassert mest mulig skånsomt i terrenget.

Prosjektet er en del av Områdeløft Stovner sentrums aktivitetspark, «Jesperudjordet for alle». Hensikten med tiltaket er at området tilføres en attraksjon, i tråd med anbefalinger fra forskningsstiftelsen Fafos område­analyse; «Rurbane møter», Fafo-rapport 2013:02. 

 

Inspired by the flight of birds into air, the walk up Stovner Tower follows a circling 260-meter-long path into the treetops. Perched atop slender wooden legs, the gently lit structure rises amongst the hills around Groruddalen, opening the landscape to be experienced from new perspectives.

 

Foto:Jiri Havran (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape