Du er her: Forsiden Prosjekter Sjøbadet Myklebust

Sjøbadet Myklebust


Ideen om å lage et sjøbad på Myklebust oppsto på begynnelsen av 2000-tallet i forbindelse med utviklingen av Jåsund-halvøya, et nytt og attraktivt boligområde i Sola.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Norconsult AS, Stavanger
Kategori: Friluftsområder, turvei, vannkant
Beliggenhet: Sola, Rogaland
Oppdragsgiver/Byggherre: Jåsund Utviklingsselskap AS
Byggeår/Ferdigstilt: 2015
Prosjektperiode: 2014-2015
Areal/Størrelse: 4 daa
Kostnad inkl mva: Ca. 5,6 mill. kr
Prosjektansvarlig: Trond Kostøl
Ansvarlig landskapsarkitekt: Omar Ingthorsson MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Omar Ingthorsson MNLA, Andrew Budd, Martina Andersson MNLA
Rådgivere/konsulenter: Norconsult AS, Stavanger
Entreprenør: SV Betong AS
Anleggsgartner: Stangeland Maskin AS
Underleverandører: Stangeland Maskin AS
Priser i konkurranser: Sola kommune: Kreativitetsprisen 2015 

Kyststripen er preget av tidvis kraftig vind, variasjon i flo og fjære, og bølger som slår inn over land. Som en del av rammen for prosjektet skulle sjøbadet være et landemerke for det nye boligområdet og en attraksjon for de nye innbyggerne. Sjøbadet ligger ved kyststien som går fra Tananger i Sola kommune og nordover langs Jåsund-halvøya mot Hafrsfjord. Utgangspunktet for landskapsutformingen var at bassenget skulle være svært robust, med minst mulig inngrep i det naturlige kystlandskapet. Samtidig skulle det ha universell tilgjengelighet, være en trygg bade- og møteplass og gi innbyggerne en god opplevelse. Bratt fjell, skjær og en krevende adkomst gjorde det utfordrende å lage en plan som skulle gi muligheter for alle til å benytte området på en god måte.

Gjennom terrengtilpasning og nøye planlegging er resultatet et skjermet basseng som samtidig har naturlig sirkulasjon av sjøvann gjennom små åpninger mellom holmer og skjær. Dette har gjort sjøbadet til et helt spesielt sted som er skjermet og oppvarmet av solen, samtidig som det beholder sin naturlige karakter. Alle stier er lagd i betong, med universell utforming i nærheten av, og ned i bassenget, og med minst mulig inngrep i området. Sandbunn i bassenget gir et mykere element enn stein og betong. Stier, trapper, badebrygger og ramper sikrer adkomst til bassenget fra flere sider. Det ferdige resultatet er en solid og bestandig løsning med universell adkomst. Badeanlegget ble offisielt åpnet 23. august 2015, og har allerede rukket å bli svært populært.

Foto: Norconsult AS, Stavanger (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape