Du er her: Forsiden Prosjekter Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbiblioteket


Det nye biblioteket åpner muligheten for en beskyttet hage, en møteplass for rolig samvær i Oslo sentrum. Dalen langs Observatorie terrasse vil bli et trivelig gangstrøk, med "Knertens have" for barna. Vest for nybygget anlegges Lesehaven som skjermet hagerom. Utkastet vant 1. premie i konkurransen om utvidelse av Nasjonalbiblioteket i Oslo, 2002.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Østengen & Bergo AS, Oslo
Kategori: Næringsliv, representasjonsanlegg
Oppdragsgiver/Byggherre: Entra Eiendom AS
Byggeår/Ferdigstilt: 2005
Areal/Størrelse: Areal park 5 daa
Arkitekt: Longva Arkitekter AS
Priser i konkurranser: 1. premie i konkurranse 2002
Knut Hamsun ruver i verdenslitteraturen, og hans litteratur er en hyllest til naturen. Nettopp i Nasjonalbibliotekets hage ser vi en mulighet til å feire hans litterære produksjon.

Lesehaven rommer et vannspeil som bærer settekasser for bokstaver, typer, etter motiv fra trykkerienes miljø. I kassene er de innledende ord i Nobelprisverket "Markens grøde": "DEN LANGE, LANGE STI OVER MYRENE", satt med 2 m høye speilvendte typer, kraftig skulpturert. De speiler seg i vannflaten slik at ordene kan leses riktig. Settekassenes bakvegg kles med eviggrønne klipte hekker.

På plenflaten er fortsettelsen "...OG IND I SKOGENE HVEM HAR TRAKKET OP DEN?" lagt ned i stein, til uformelle stier.
Foto:Østengen & Bergo AS (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape