Du er her: Forsiden Prosjekter Kabelvåg torg, Lofoten

Kabelvåg torg, Lofoten


Vi har gått i fjæra, og til nærmeste steinbrudd for å hente materialer til torget. De er lite bearbeidet, slik at man kan kjenne igjen fjellet og det vakre, men barske, i landskapet nordpå.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Arkitektgruppen CUBUS as
Kategori: Parker, byrom, gater, torg
Oppdragsgiver/Byggherre: Vågan kommune
Byggeår/Ferdigstilt: 1999-2000
Areal/Størrelse: 3000 m²
Kostnad inkl mva: 5,2 mill (1999- kr)
Kunstner: Thor Erdahl
Ønsket har vært å skape et torg med en nordnorsk identitet, der bruk av materialene reflekterer stedets egenart. Prosjektet vant Nordnorsk Arkitekturpris i 2000 og 2. pris ved Biennalen i Barcelona i 2002.

Arbeidet med lys og lysstemninger har vært en viktig del av utformingsprosessen. Vi ønsket å la det kunstige lyset bli en medspiller til nattens lys, og har designet alle lysinstallasjoner spesielt. Lysmastene er gitt god skjerming mot sjøsiden, for ikke å blende dem som speider mot havet og båter på vei inn. Pullerter med fiberoptikk gir et svakt flammende lys i nordlysets fargetoner. Sylsmale lysspor langs båtformene antyder formen gjennom årets mange mørketimer. Vi har brukt moderne teknologi på en enkel og røff måte slik at installasjonene skal tåle en nordnorsk vinternatt.

Som et bilde på havet ligger skiferen i torgets ytre sone. De store, mørke og rå skiferhellene reflekterer lyset slik vannflaten gjør det på en stille dag. Lyse fuger trekker seg gjennom plassen som urolige bølger. Rullestein gir en myk kontrast til skiferens jevne massive uttrykk. Havet har vasket, rullet og slipt steinene i år etter år, og klargjort dem til å pryde et torg. "Båtene" er formet i granitt fra Lødingen innerst i Vestfjorden. Lødingengranitten er rett i kanten når den brytes, og dyp i glansen når den poleres. Båtformene lever med været og lyset.

Møbleringen av torget har det maritime uttrykket som overordnet tema. Inspirasjonen til formene er hentet fra master, seil, båtbauer og lanterner. Det lave lyset og den lange skumringen gir et svært egnet lys til bevisst bruk av materialer med reflekser.
Foto:CUBUS AS (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape