Du er her: Forsiden Prosjekter Geilo sentrum

Geilo sentrum


1. premie i idékonkurranse med etterfølgende utforming av gater og plasser for hele Geilo sentrum, med fokus på fellesarenaer og tydelig merkevarebygging.
Prosjektfakta
Landskapsarkitekt: Arkitektgruppen CUBUS as
Kategori: Parker, byrom, gater, torg
Beliggenhet: Hol, Buskerud
Oppdragsgiver/Byggherre: Hol kommune
Byggeår/Ferdigstilt: 2013
Prosjektperiode: 2011-2013
Areal/Størrelse: 9900 m2
Prosjektansvarlig: Axel Sømme MNLA
Ansvarlig landskapsarkitekt: Axel Sømme MNLA
Prosjekterende landskapsarkitekt(er): Axel Sømme og Torbjørn Bengtsson, begge MNLA
Rådgivere/konsulenter: Node AS (RIB), Asplan Viak AS (vei og VA), Dbc Elprosjekt AS (elektro)
Entreprenør: Atlant Entreprenør AS (bygg a og b)
Anleggsgartner: Aakerholt, Steen & Lund AS (landskap)
Underleverandører: Geilo Tomteservice AS og Ellseth Bygg og Betong AS
Arkitekt: Cato Mørner, Jan Erik Rossow, Maria Molden, Lars Tørresen, alle sivilarkitekter MNAL
Samarbeidspartnere: Haltenbanken AS v/ Truls Indrearne

Gatebruksplanen skal være med og styrke Geilo sentrums attraktivitet på flere nivåer. Gjennom den nye planen styrkes tilgjengeligheten og Geilo kan bli et levende sentrumsområde for fastboende, ungdom, barn og voksne, hytteeiere og turister. Muligheten for maksimal tilgjengelighet med tog, buss og bil er unik for Geilo, og gir stedet muligheter til å utvikles til en grønn skidestinasjon og «Nasjonalparklandsby». Hovedgrepet har vært å bringe naturen og leken inn i sentrum, og gjen­speile omgivelsene i formgivingen av stedet.

Gågaten, Den Røde Løper, ønsker velkommen med spor av nasjonalparkens dyr, og en skiløper som nærmer seg sitt mål! Byteppet/amfiet er et lekent «fjell» med rom for alle, – en dalbunn som inviterer til fest, konsert, dristig ski og sykkellek eller bare til en rolig prat i solen.

Geilo sentrum skal tåle røff bruk, jibbing på rekkverket for neste skifilm eller catwalk for høstens nye kolleksjon, – det skal være et byrom som hører til stedet og fjellet. Belysningen er designet som fra snøkanoner i skibakken. Benkene skal tåle triks fra BMX-syklister. Bygg, landskap og detaljer snakker samme språk.

Foto:Arkitektgruppen Cubus AS v/Axel Sømme (Bildet er beskyttet av opphavsrett)

Norske landskapsarkitekters forening

Josefines gate 34
0351 Oslo
tlf: +47 23 33 24 60
epost: post@landskapsarkitektur.no
Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape