Du er her: Forsiden Aktuelt Høringer En blomstrende rose

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt

Kalender

  Meld deg på nyhetsbrevet
   

  En blomstrende rose (Tønsbergs Blad)

  07.06.2012 | MH

  Aktuell kommentar i Tønsbergs Blad av Sigrid Stokke, landskapsarkitekt MNLA, Ramnes, 7.6.2012. Debattinnlegg om Slottsfjellskolen i Tønsberg.

  En blomstrende rose
  Ny bruk av Slottsfjellskolen kan styrke Slottsfjellet, Tønsberg og Vestfold, mener landskapsarkitekt Sigrid Stokke.

  Aktuell kommentar: Sigrid Stokke, landskapsarkitekt MNLA, Ramnes

  Vel overstått!
  Nok en flott start på 17. mai-feiringen i Tønsberg: klokken er 08. Vaiende flagg, fyrverkerisalutt, morgentrøtte og festkledde godtfolk er samlet på Slottsfjellet. Et 63 meter høyt berg som har gitt navn til byen vår, tunet ved fjellet eller fjellet ved tunet, Tunsberg ble til Tønsberg.

  Dette kjære fjellet har vært både borg og kongesete, midtpunkt for maktkamper med rekkevidde utover Norges grenser. Rollene til fjellet har endret seg gjennom de siste tolv hundre åra og blitt kommentert av kjendiser som Snorre, Bjørnson og Ibsen.
  Slottsfjellet har spilt viktige og mindre viktige roller da landet ble samlet til ett rike.

  Slottsfjellskolen ble bygget midt under den siste store nasjonsbyggeperioden, på 1880-tallet. Utdanning og skoler var et viktig virkemiddel da Norge skulle vise for seg selv og andre at det var en nasjon. En av landets store arkitekter fra denne tiden ble hentet til Tønsberg for å tegne skolen. Den fikk den flotteste plassering i byen, opp mot Slottsfjellet.
  Henrik Thrap-Meyer la den forsiktig inntil fjellet, ikke på toppen og ikke ved foten. Den er ikke malt slik som flere andre av hans bygninger. Gråfargen gjør skolen til en del av fjellet.

  Det er lett å bli stueblinde, blinde for kvalitetene i hverdagslandskapet vårt. Landskapsarkitektprofessoren Rainer Stange kaller Slottsfjellet for Vestfolds Eiffeltårn. Det lille fjellet er mektig på sin egen måte. Det stikker opp av grevskapets herregårdslandskap og verner byen.
  Slottsfjellet er et landemerke. Fra toppene i indre Vestfold ser jeg både Slottsfjellet og Gaustatoppen. På Fossnes har de til og med laget en egen installasjon, Himmelstigen, med utsikt til Slottsfjellet.

  17. mai møtes folk på Slottsfjellet om morgenen. Slottsfjellet er den naturlige samlingsplass for vestfoldinger ved store og små anledninger. Billettene til Slottsfjellsfestivalen blir revet vekk på et blunk. Middelalderfestivalen har arrangementer her. Familier og venner møtes med nistekurver. Brudepar fotograferes osv. Slottsfjellet er en viktig del av vår identitet til hverdag og fest.

  9.000 mennesker engasjerte seg og skrev under for å hindre nedleggelse av skolen på 1980-tallet. Nå trenger skolen en ny bruk. Vår kjære arkitekt vil rive den. Slottsfjellskolen er som ei lusete rose, sier Thorvald Bernhardt og vil luke den vekk. Det er en tungvint løsning, Thorvald.

  Ved litt fagmessig pleie blir roser lusefrie, vakre og blomstrer på nytt. Riving av Slottsfjellskolen vil gi et stort sår i fjellet. Omsorg i form av ny bruk vil kunne gjøre Slottsfjellskolen, som en integrert del av Slottsfjellet, til en stolthet for Tønsberg og for Vestfold. Bruken av Slottsfjellet som samlingsplass og storstue gir muligheter.

  Margrethe Horne kan sikkert flytte ungdomsherberget over i Slottsfjellskolen og samtidig legge til rette for andre aktiviteter. Hun har flere gode ideer; kafé, atelier, kunstaktiviteter av alle slag. Jeg skulle gjerne sett Slottsfjellskolen som en parallell til Haugar, med kultur og sosiale møteplasser.

  Slottsfjellskolen skal blomstre.

  Bildetekst:
  - BØR STÅ: Riving av Slottsfjellskolen vil gi et stort sår i fjellet, mener Sigrid Stokke. Hun mener skolen heller bør tas i bruk som en storstue for Tønsberg og Vestfold. Foto: Per Gilding
  © Tønsbergs Blad

  Les hele debattinnlegget her - Tønsbergs Blad 7.6.2012 Side: 10,11

  Norske landskapsarkitekters forening

  Josefines gate 34
  0351 Oslo
  tlf: +47 23 33 24 60
  epost: post@landskapsarkitektur.no
  Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
  Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape